Skip to content

Voorgaande jaren namen wij onze roedel en poes mee op vakantie. Dit was meestal een actieve vakantie in de Ardennen of Oostenrijk. Heerlijk ook, maar dit jaar wilde wij graag op vakantie met zijn tweeën. Na volmondige toezeggingen van vrienden en familie om Karel, Sia en Parel (de poes) een onderdak te geven, konden wij met een gerust hart onze vakantie boeken.

Mijn partner en ik zijn niet zulke strandgangers, maar omdat wij familie en vrienden op Curaçao hebben wonen en wij heel graag wilde niksen, hebben wij toch een vakantie geboekt naar dit zonnige land. Even weg van alles, iedereen weer zien en vooral helemaal niks doen.

13438805_1722442031344255_3261372735163507662_n
(Renzo bij vondst)

Op Curaçao gaan de mensen over het algemeen anders om met honden dan wij grotendeels doen in Nederland. De honden hebben vooral een functie als alarmsysteem van het huis. Maar ook een alarmsysteem moet van elektriciteit worden voorzien. Als het om waakhonden gaat loopruimte, schaduwplaats, voer, water, verzorging tegen parasieten enz…. Hier is weinig oog voor. Zes jaar geleden toen ik voor het eerst op Curaçao was zag ik het hondenleed met mijn ogen aan. Dat maakte mij enorm verdrietig.

De laatste jaren wordt er veel tegen het hondenleed gedaan. Stichtingen zoals Perla and Friends, Feed Friends Foundation en Rescue Paws Curaçao Foundation springen in de bres voor de honden op het eiland.

13529234_1722442048010920_6821190975526538659_n
Renzo nu bij foster

Via Facebook en mijn familie kwam ik in contact met Sandra Boerboom. Zij schrijft elke dag een blog over het leven in Curaçao en wat zij meemaakt als foster van zwerfhonden op het eiland. Zij vangt voor deze stichtingen de hele verzwakte honden en pups op. Honden die zwaar verwaarloost en ondervoed zijn, geeft ze medicijnen, eten, liefde en gaat op zoek naar een nieuwe veilige toekomst voor de honden. Feed Friends Foundation voert de honden op straat zodat er vertrouwen ontstaat en de honden gevangen kunnen worden voor sterilisatie. Zo zorgt deze stichting dat het aantal honden op Curaçao wordt teruggedrongen en nemen vaak daarbij ook de financiële verantwoordelijkheid voor een hond.

 

Ik ging dan wel op vakantie, maar ja ik was er toch…. dus ik kon het niet laten om iets te betekenen voor de honden op Curaçao. Als je namelijk via TUI een reis boekt kan je makkelijk en op een goedkope manier ruimbagage (deze kosten worden vergoed door de stichting) meenemen. Zo bedacht…. zo gevraagd of ik iets kon betekenen en dat kon!

FullSizeRender_1Wij konden vijf reis-benches die in Nederland stonden meenemen naar het eiland en op de terugweg konden wij vluchtbegeleider van Layka worden. Daar werd ik helemaal blij van! En gelukkig heb ik een partner die dat ook super vond om te doen.

Toen wij op Curaçao waren ben ik op bezoek geweest bij Sandra. Mooi om live te zien hoe zij haar werk doet als foster en elke hond een rol heeft in haar roedel. Natuurlijk maakte ik ook kennis met Layka. Wat een leuke open, vriendelijke hond. Layka had mij in ieder geval met haar bruine ogen ingepakt.

 

Voor het transport naar Nederland zorgde Sandra dat alle vaccinaties waren gedaan, Layka was aangemeld voor de vlucht en dat alle papieren hiervoor in orde waren. Layka checkte wij in op het vliegveld en Sandra zorgde daar dat Layka gebracht werd richting het vliegtuig. Al met al was het klusje zo geklaard. Nu stond ons alleen de 12 uur durende reis nog te wachten.

FullSizeRender_2Toen wij geboard waren zagen wij dat Layka in het vliegtuig geladen werd. Toch fijn om zeker te weten dat wij op hetzelfde vliegtuig zaten. Geland op Nederlandse bodem was Layka al snel door de odd-luggage. Het wachten was op haar nieuwe eigenaar.

Na zo’n reis wilde wij graag dat zij haar pootjes zou strekken en de mogelijkheid geven om haar behoefte te doen. Wat een kanjer was deze meid! Ze liep door het drukke schiphol alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik was al fan van Layka, maar nu ook apetrots op haar. FullSizeRender_3

 

En dan de ontmoeting met de nieuwe eigenaar… Wat een geweldig moment! Daar gingen ze dan samen op avontuur, op Nederlands bodem. Voor ons als vluchtbegeleider was het geen gedoe, alles verliep soepeltjes. De volgende keer willen wij zeker weer wat betekenen voor de honden op Curaçao.

En als ik zo terug kijk door de jaren heen, kan ik zeggen dat het harde werken van de stichtingen wordt beloond. Ik zie echt minder zwerfhonden overdag op straat. Dit wil ZEKER niet zeggen dat het probleem is opgelost. Op dit moment is er zelfs weer een sterilisatie-actie bezig waarbij 80 honden gesteriliseerd of gecastreerd worden.

LunaEr worden jaarlijks honden gedumpt door de eigenaren. Rond kerst is het prime-time. Honden worden dan gewoon als huisvuil weggedaan, omdat zij een schone tuin willen. De asiels zitten vol en de foster-plekken zijn beperkt. Alle steun is welkom in welke vorm dan ook.

Graag zet ik vandaag Luna in het zonnetje. Een soort Layka 2.0, zoals Sandra zegt. Ze is een teefje van rond de 2 tot 3 jaar.  Altijd vrolijk, liefde en knuffels ten overvloede. Heb jij een plekje voor deze meid? Of wil je wat betekenen voor de honden op Curaçao, neem dan via Facebook contact op met Sandra Boerboom of een van de stichtingen.

Back To Top